Nyhedsbrev 30. juni 2008

Nyt fra den arkæologiske udgravning på Lindegården

– brandtomten syd for Ribe Domkirke

 Efter syv års tilløb er brikkerne nu faldet på plads for en partiel arkæologisk udgravning af en større grund syd for Ribe Domkirke. Grunden har siden en brand i år 2000 henligget som ruin bag et i lokalpressen ofte omtalt rødmalet plankeværk. Ejendomsselskabet Realea A/S – et datterselskab af Realdania fonden – har indgået aftale med Domkirkens menighedsråd om at erhverve grunden med henblik på et nybyggeri.

Den arkæologiske undersøgelse kommer til at omfatte ca 200 m2 og har til formål at afklare en række af de store spørgsmål, der knytter sig til især områdets tidlige historie. Undersøgelsen kommer til at omfatte dele af den høj- eller senmiddelalderlige processionsgang på Domkirkens sydside, som kaldtes for Lindegården, dele af Domkirkens kirkegård samt et areal mod syd, hvor der siden 1200-årene må antages at have ligget kannikeboliger. Kannikerne var Domkirkens præster. 

Udgravningen, der er den første større arkæologiske udgravning i domkirkens nærhed, indledtes d. 23. juni 2008 og forventes at strække sig frem til årsskiftet. Indtil videre er der fremkommet rester af en velbevaret kirkegårdsmur, som vides opført i 1738, samt endnu ikke fremgravede rester af den nedbrudte processionsgang. Med metaldetektor fandtes allerede på udgravningens andendag en velbevaret romansk lysestage fra o. år 1200. De fortsatte undersøgelser vil frembringe megen ny viden – særligt om domkirken og dens kirkegård i den tidlige middelalder.

Opmåling af kirkegårdsmuren fra 1738. Muren er opbygget af genanvendte munkesten fra den nedrevne processionsgang

Opmåling af kirkegårdsmuren fra 1738. Muren er opbygget af genanvendte munkesten fra den nedrevne processionsgang

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: