Status på udgravningen – februar 2012

De første grave, som fra o. år 1225 anlagdes på den højmiddelalderlige kirkegård, var murede grave. Her ses de tømt for indhold.

Efter godt 10 måneders udgravning har vi nu arbejdet os ned gennem ca. 3 meter kulturlag, og bevæget os i tid fra 1800-årene og ned til 1100-årene. Vi har afsluttet undersøgelsen af domkirkegårdens middelalderlige og og efterreformatoriske faser, og indtil videre er 535 begravelser registreret. Alle skeletterne er blevet transporteret til museets magasin, hvor de i øjeblikket bliver vasket og underkastet nærmere antropologiske undersøgelser. Dette arbejde munder ud i en samlet rapport over skeletternes køn, alder, samt eventuelle sygdomstegn og andre særtræk.

Undersøgelsen af de mange begravelser har givet et væld af informationer om gravskik og kisteformer i ældre tid. Der er også sikret en hel del dendrokronologiske prøver, som forhåbentlig vil give nogle præcise årringsdateringer af kisterne.

Vi skal nu i gang med at udgrave kulturlagene under de middelalderlige begravelser. De indeholder bebyggelsesspor fra 1000- og 1100-årene samt enkelte nedgravede anlæg fra senere tider, bl.a. et par latriner fra 1200-1300-årene. En af disse latriner, bestod af to tønder, helt omviklet med vidjer på ydersiden, som var sat ovenpå hinanden. I bunden af latrinet er fundet en velbevaret træspand, som forventes at skulle konserveres.

Højmiddelalderlig latrintønde. I bunden anes en bødkret spand.

Der er i de organiske lag under kirkegården allerede gjort flere flotte fund, bl.a. en skivefibel fra o. år 1100. Fiblen har på forsiden et kors med halvcirkler ved korsenderne. På bagsiden ses spor af påloddet nålehæfte. Helt lignende fibler kendes fra Varde og Rynkeby på Østfyn. Lignende skiveformede fibler, ofte i billige materialer, var meget udbredte i ældre middelalder.

Skivefibel med korsmotiv fundet med metaldetektor i de organiske kulturlag under domkirkens middelalderlige begravelser.

Udgravningsarbejdet er midlertidigt stoppet pga. den hårde frost, men vil blive genoptaget så snart vi kan komme i jorden igen.

Kyndelmisse slår sin knude.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: